2023 жылдың қаңтар-желтоқсанында қазақстандық кондитерлер 106,9 мың тонна шоколад және шоколад пен қанттан жасалған кондитерлік өнім өндірді, бұл 2017 жылдан бергі рекорд, ол кезде өндіріс 117 мың тонна болған. 2022 жылғы қаңтар-желтоқсанмен салыстырғанда өндіріс 10,4% өсті.

Алайда, биыл қаңтарда секторда небәрі 6,6 мың тонна шоколад және шоколад пен қант өнімдері шығарылды, бұл былтырғы сәйкес кезеңімен салыстырғанда бірден 17,8% аз.

Өзін-өзі қамтамасыз ету деңгейіне келетін болсақ, қазақстандық кондитерлер 2023 жылғы қаңтар-желтоқсанның аяғында сұранысты (экспорт және ішкі нарықтағы сату) 47,5% қамтамасыз етті, бұл бір жыл бұрынғыдан (45,8%) төмен. Шоколад және шоколад пен қанттан жасалған кондитерлік өнім импорты 2,9% өсіп, 118 мың тоннаны құрады. Импорттың үлесі төмендегенімен, әлі де жартысынан астамын құрады: 52,5%.

2023 жылғы қаңтар-желтоқсанда экспорт 2,3% өсіп, 36,3 мың тоннаны құрады. Ішкі нарықтағы сату 7,2% өсіп, 188,7 мың тонна болды.

Биыл қаңтардың соңында шоколад бағасы бір айда 0,6% өсті. Салыстыру үшін: желтоқсанда шоколад 0,8%, ал 2023 жылдың қаңтарында 0,9% қымбаттады.

Бір жылда баға 9% қымбаттады, бұл 2023 жылдың қаңтарымен салыстырғанда айтарлықтай төмен, сол кезде сектордағы баға бір жылда 24,5% өсті.

Шоколад бағасының жылдық өсімі ҚР-ның 20 өңірінің 19-да байқалды. Бағаның ең жоғары өсімі Ақтөбе және Батыс Қазақстан облыстарында тіркелді: тиісінше 22% және 20,3%. Бағаның айтарлықтай өсімі Астана мен Маңғыстау облысында да байқалды: тиісінше 15,2% және 15%.

Шоколад ең аз Шығыс Қазақстан (2,4%) және Павлодар (5,9%) облыстарында қымбаттады. Ал Түркістан облысында тіпті бағаның төмендеуі байқалды, бірақ 0,2% ғана.

2023 жылдың қаңтар-қыркүйегінде қазақстандықтардың шоколад тұтынуы бір жылда 13,1% өсіп, орташа есеппен жан басына шаққанда 682 грамды құрады.

Сонымен қатар, ауылдық жерлерде қалаға қарағанда шоколад көбірек тұтынылған: 757 және 636 грамм. Ауылдық жерде шоколад тұтыну 12%, қалада 15% өсті.