2022 жылдың қаңтар-мамыр айларында республикада дәнді дақылдардан 44,8 мың тонна дәнді және тұтас дақылдар өндірілді, бұл өткен жылмен салыстырғанда 7,4%-ға артық, деп хабарлайды energyprom.kz.

Өңірлік тұрғыда өндірілген өнімнің 29,8%-ы Павлодар облысының үлесіне тиді: 13,3 мың тонна, былтырғыдан 12,2% аз.

Үздік үштікке Қарағанды ​​(8,8 мың тонна) және Шығыс Қазақстан (8,5 мың тонна) облыстары да кірді.

2021 жылдың қаңтар-желтоқсан айларында республикада 84,1 мың тонна дәнді дақылдар және дәнді дақылдардан дәнді дақылдар өндірілген еді, бұл бір жыл бұрынғыдан 3,5%-ға аз.

Ағымдағы жылдың қаңтар-сәуір айларының қорытындысы бойынша жергілікті компаниялар дәнді дақылдарға сұранысты (ішкі нарықтағы сату мен экспорт) өткен жылдағыдай 93%-ға қамтамасыз етті.

Импорттың үлесі тиісінше 7%-ды құрады: Қазақстан Республикасына 2,5 мың тонна жарма әкелінді.

Ресурстардан экспорттың үлесі 12,5%-дан 9,1%-ға дейін төмендеді. Қазақстан төрт айда сыртқы нарыққа 3,3 мың тонна жарма жіберді.

Ішкі нарықта 32,9 мың тонна дәнді дақылдар сатылды.

Қарақұмық қазақстандықтар арасында ең танымал дәнді дақыл болып шықты. Қазақстан Республикасында қарақұмық тұтынуы ағымдағы жылдың бірінші тоқсанында жан басына шаққанда 1,5 кг, былтырғыдан 0,2% көп.

Бұл ретте жарма тұтынуы 10,3%-ға төмендеп, тоқсанына 410 г, сұлы – 2,4%-ға, 243 г, тары – 5,2%-ға, 184 г-ға дейін төмендеді.

2022 жылдың мамыр айының соңында жарма 2,7%-ға, жыл басынан бері 16,6%-ға және бір жыл ішінде 27,1%-ға қымбаттады.

Ай сайынғы динамика бойынша інжу арпаға – 4,5%-ға, жармаға – 3,4%-ға, сұлы жармасына – 2,8%-ға, қарақұмық жармасына – 2,6%-ға, жүгеріге – 2%-ға, тарыға – 1,3%-ға қымбаттау байқалды.

Жылдық динамика бойынша қарақұмық – 33,3%-ға, арпа – 30,3%-ға, жарма – 22,3%-ға, сұлы – 21,8%-ға, тары – 16,1%-ға, жүгері – 11,6%-ға қымбаттады.