Қазақстанда ет пен ет өнімдерін тұтыну екінші жыл қатарынан азайып келеді
2022 жылы қазақстандық орташа есеппен 78,1 кг ет және ет өнімдерін жеген. Бұл 2021 жылмен салыстырғанда 4,2 килоға аз және қатарынан екінші жыл төмендеді. Бұған ҚР СЖРА ҰСБ ұйымы жүргізген үй шаруашылығын зерттеу нәтижелері дәлел.
Тұтынудың азаюымен қатар оның құрылымы да өзгерді. Жылқы етін тұтыну өткен жылмен салыстырғанда 0,4 килоға (6,3 килоға дейін), тауық еті 0,3 килоға (5 килоға дейін) өсті.
Бірақ қазақстандықтар сиыр етін 0,3 килоға (23,9 килоға дейін) аз жей бастады, бірақ тартылған ет тұтыну одан да төмендеді (2,1 килоға, 6,9 килоға дейін).
5 жыл ішінде ет тұтыну аздап өсті (1 килоға). Бірақ оның құрылымы да өзгерді. Орташа қазақстандықтың рационында жылқы еті (1,7 кило) және тауық еті (0,8 килоға) ғана емес, шұжық өнімдері де (1,4 килоға, 6,7 килоға дейін) өсті. Ал сиыр етімен бірге (0,4 килоға), қой етін тұтыну төмендеді (0,8 килоға, 5,6 килоға дейін).
Мысалы, жыл сайын шикі сүт азырақ тұтынылады. 2022 жылы көрсеткіш орташа есеппен жан басына шаққанда 15,2 литрді құрап, 2018 жылмен салыстырғанда 6,3 литрге азайды.
Картоп жағдайында да төмендеу үрдісі байқалады. Өткен жылы оның тұтынуы 45 кило болса, 2018 жылы 48,3 килоға болған. Айырмашылық айтарлықтай көп - 3,3 кило.