Қазақстан Республикасында тәтті тағамдарды тұтыну төмендеді. 2022 жылдың бірінші тоқсанында қант, джем, бал, шоколад және кондитерлік өнімдер жан басына шаққанда орта есеппен 10,3 кг құрады, бұл 2021 жылдың бірінші тоқсанымен салыстырғанда 1,3%-ға аз.

Оның ішінде 4,5 кг тікелей түйіршіктелген қантқа түсіп, 2021 жылдың қаңтар-наурызымен салыстырғанда 7,2%-ға өсті. Түйіршіктелген қанттан басқа, тәттіні ұнататын елдер балмұздақты (жылына 2,6%-ға, тоқсанына жан басына 275 грамға дейін), сондай-ақ шоколадты (0,5%-ға, 223 грамға дейін) тұтынуды арттырды.

Бұл ретте тазартылған қантты тұтыну 27,6%-ға төмендеп, жан басына шаққандағы тоқсанына 113 грамды құрады. Тосап, джем және мармелад тұтыну да (27,4%-ға, 547 грамға дейін), сондай-ақ шоколадпен жылтыратылған кәмпиттер (11,2%-ға, 687 грамға дейін), бал (0,3%-ға, 293 грамға дейін) және басқа да тәттілерді тұтыну төмендеді. (2,8%-ға, 3,7 кг-ға дейін).

2022 жылдың бірінші тоқсанында Қазақстан Республикасы аймақтарының ішінде қант, джем, бал, шоколад және кондитерлік өнімдерді ең көп тұтыну Алматы (жан басына шаққанда орташа есеппен 12,46 кг) және Түркістан (11,28 кг) облыстарында тіркелді. Алматы қаласы ретінде (11 ,27 кг). Ең төменгі көрсеткіштер Шымкент (6,9 кг), Атырау (7,95 кг) және Шығыс Қазақстан (8,52 кг) облыстарында байқалды.

Ал, Қазақстандағы қан тапшылығы жалғасуда. Тапшылық қантқа қатты тәуелді кондитер өнеркәсібіне әсер ете бастады. Сонымен, Хабар24 хабарлағандай, маусым айының басында оралдық кондитерлер қант тапшылығы мен қымбаттауына байланысты өнімдерінің бағасын көтеруге мәжбүр болған.